Documental "Modernisme i Indústria a Pont Major: Records de Can Regàs"

El Centre Cívic Pont Major estrena un documental sobre el Modernisme i la industrialització del barri

El documental es va estrenar i presentar el passat dimecres 20 de juliol de 2022 a l'auditori Luis Herrera del Centre Cívic.

Presentació del documental
(text: Centre Cívic Pont Major)

Al 1900 Girona es trobava en plena Revolució Industrial i es va convertir en el segon nucli cultural de Catalunya.

La industrialització del barri de Pont Major, on el Pont de l’Aigua era el més important de la ciutat, començà a la segona meitat del s.XIX i se centrà en les destil·leries.

Aquest documental exposa, a través de testimonis vius i material original, l’època daurada del barri, estretament vinculada al Modernisme, a la indústria i a la família Regàs i Catà, que van fer edificar les Destil·leries Nicolau Regàs, actual Centre Cívic Pont Major des de fa pràcticament 20 anys.

El 21 d'Agost de 1998 s'anuncia la compra, per part de l'Ajuntament, de l'edifici de les antigues Destil·leries Regàs del barri de Pont Major, i al 2003 aquest edifici es converteix en el Centre Cívic de Pont Major, que coneixem avui en dia.

- Quina és la història d'aquest edifici modernista construït a principis de segle i inaugurat com a destil·leria l'any 1908?

- Quins usos ha tingut al llarg dels seus més de 100 anys d'història?

- Hi ha més edificis amb una historia semblant al barri?

- Què va suposar aquesta indústria tant per al barri com per a la ciutat?

Són respostes que es poden trobar, junt amb testimonis de l'època vius i personalitats vinculades a l'edifici, en el vídeo-documental impulsat pel Centre Cívic Pont Major. Dirigit pel cineasta Quim Paredes, amb la col·laboració de la Fundació Rafael Masó i l'Associació de Veïns de Pont Major.

Intervenció del president de l'Associació de Veïns

Bona tarda,
avui és un dia especial. Presentem un projecte singular relacionat amb el nostre passat recent: les destil·leries i l'arquitectura que les acollia.

L'activitat artesanal i comercial al Pont Major ve de lluny. El segle XIX pràcticament hi havia un negoci a cada porta del carrer. Això es va mantenir aixi fins a mitjans del segle XX. La situació privilegiada del Pont, a la sortida i entrada de Girona cap al nord i cap a França, va fer que ja en el segle XIX prosperessin tota mena de negocis. A la segona meitat del segle s'hi incorpora una nova activitat que es la destil·lació de l'alcohol i l'elaboració de licors, brandis i vermuts, que creix i es fa notablement present al Pont Major, que precisament és un barri petit en aquella època, fins al punt que arriba a haver-hi 4 destil·leries i totes en edificis singulars construïts expressament, sobretot modernistes, encara que no tots.

A part de tenir les construccions, ben restaurades i conservades, tenim la sort de comptar amb alguns testimonis que van ser protagonistes de la darrera etapa de l'elaboració de destil.lats al nostre barri. Gràcies a ells s'ha pogut completar aquest excel·lent reportatge, que és història local i ben documentada.

Moltes gràcies a totes les persones que hi han col.laborat.

Josep Maria Castanyer Darnés
President de l'Associació de Veïns del Pont Major

Centre Cívic Pont Major, 20 de juliol de 2022.